Wanneer schrijf je samenstellingen aan elkaar of wanneer gebruik je bijvoorbeeld een trema? Hier vind je een overzicht van lastige onderdelen van de Nederlandse spelling.
Spellingkwesties
Hoe zat het ook alweer met de tussen-n-regel? En is het nu ten aller tijde, te allen tijde of ter aller tijden? In onderstaande teksten gaat Jan Renkema in op diverse spellingvraagstukken.
De misspellingtop 300+
Ons spellingsysteem kent een aantal regels waardoor sommige woorden heel vaak fout worden gespeld. Als toegift volgt hier een lijst met ruim driehonderd van die woorden.
Een overzicht van 131 oude uitdrukkingen
Hieronder volgt een honderdtal min of meer gangbare oude uitdrukkingen. In een heel enkel geval worden twee varianten goedgekeurd, zoals in lichtelaaie en in lichterlaaie. De uitdrukkingen met te, ten of ter zijn alfabetisch gerangschikt op het woord dat erna komt.
Uitzonderingen op de regel voor de tussen-n
De volgende lijst apegapen – zwezerik is een verzameling uitzonderingen op de regel voor de tussen-n. Misschien is het maar het beste om deze woorden te beschouwen als een klankgedicht. Hardop lezen kan de ergernis verzachten over de zo bizarre tussen-n-regeling.
Geef de spelling wat speling
Alweer een nieuwe spelling! In 1995 werd pannekoek, pannenkoek. In 2005 werd paddestoel paddenstoel, en moeten we ideeëloos schrijven. Kan dat zomaar? En hoe moeten schrijvers met deze 'nieuwe spelling' omgaan?