Vaktermen
Zowel in de Schrijfwijzer als op deze website is het gebruik van vaktermen zo veel mogelijk vermeden. Waar nodig is direct beknopt uitleg gegeven. Wanneer de uitleg onvoldoende is, kan deze lijst mogelijk uitkomst bieden. Let op: het gaat om vereenvoudigde definities.
Directe rede
Een directe rede is een letterlijke weergave van iemands woorden. Een citaat staat in de directe rede.
Dubbelvorm
Een spellingvariant van eenzelfde woord, bijvoorbeeld aambeeld en aanbeeld, weed en wiet. Er is geen verschil in betekenis.
Eerste persoon
Ik (enkelvoud) of wij (meervoud).
Eigennaam
Een unieke verwijzing naar een persoon, zaak of groep. Piet, Nederlanders, de Statendam.
Ellips
Het weglaten van een of meer woorden uit de zin. De ontbrekende woorden zijn in te vullen op basis van de context. Soms wordt de stijl iets krachtiger wanneer een schrijver woorden weglaat die de lezer er gemakkelijk zelf bij kan denken. Achter elke zin hoort een punt (te staan). Dit moet scherper geformuleerd (worden).
Etymologie
De studie van de herkomst en ontwikkeling van woorden, en hun relatie met woorden in verwante talen.
Eufemisme
Een verzachtende omschrijving voor iets dat we liever niet direct bij de naam noemen: inslapen voor doodgaan, ombuigen voor bezuinigen. Letterlijk betekent het 'mooizegging'.
Functiewoord
Een woord dat weinig inhoudelijke betekenis heeft, dit in tegenstelling tot een inhoudswoord. Vaak geven functiewoorden de structuur van een zin aan. In het Nederlands behoren functiewoorden tot de volgende woordklassen: lidwoorden, voegwoorden, voornaamwoorden en voorzetsels. Ook telwoorden zijn functiewoorden. De woorden uit deze woordklassen zijn (in principe) opsombaar. Dit is een zin met vier functiewoorden.