Vaktermen
Zowel in de Schrijfwijzer als op deze website is het gebruik van vaktermen zo veel mogelijk vermeden. Waar nodig is direct beknopt uitleg gegeven. Wanneer de uitleg onvoldoende is, kan deze lijst mogelijk uitkomst bieden. Let op: het gaat om vereenvoudigde definities.
Indirecte reden
De weergave van iemands woorden of gedachten in een andere vorm. Jan zei dat hij wegging. (De directe rede is Jan zei: "Ik ga weg.")
Infinitief
Een heel werkwoord (geen persoonsvorm of voltooid deelwoord). In de zin Ik zou jou wel eens hebben willen zien staan kijken staan vijf infinitieven achter elkaar.
Inhoudswoord
Een werkwoord, een zelfstandig naamwoord, een bijvoeglijk naamwoord of een bijwoord. Dit is een zin met drie inhoudswoorden. Zie ook functiewoord.
Initiaalwoord
Een afkorting die bestaat uit de eerste letters van een woordgroep of soms uit de eerste letters van delen van een woord: pr voor 'public relations' en tv voor 'televisie'. Een initiaalwoord wordt letter voor letter uitgesproken en zonder punten geschreven. Andere voorbeelden: ICT, KLM, pc.
Interpunctie
Ook wel: het gebruik van leestekens. Leestekens zijn tekens om de lezer te helpen. Voorbeelden zijn: , ; ? ! “ .
Intonatie
De zinsmelodie of het toonhoogteverloop in een zin. Bij een vraagzin gaat de intonatie aan het einde omhoog.
Inversie
De volgordewisseling van onderwerp en persoonsvorm. De standaardvolgorde is Zij (onderwerp) bedankte (persoonsvorm) hem. Een zin die niet met een onderwerp begint, heeft meestal inversie Bedankte zij hem? Toen bedankte zij hem.
Jargon
De binnen een vakgebied of beroepsgroep gebruikelijke vakterminologie of vaktaal (vaak niet-begrijpelijk voor niet-ingewijden).
Klank
Het geluid waarvoor een bepaalde letter(combinatie) het symbool is. In weledel symboliseren drie dezelfde letters drie verschillende klanken: de e van bel, de evan zee en de e van de. In blijheid symboliseren de lettercombinaties ij en ei dezelfde klank. De laatste drie letters van niveau symboliseren samen de klank o.